Počela "Pasionska baština"

U zagrebačkom Muzeju Mimari otvorena je multikulturalna manifestacija Pasionska baština. Svečanost je ispred Gradske skupštine, koja je pokrovitelj manifestacije, otvorio njezin predsjednik Davor Bernardić. Tom se prilikom posebno osvrnuo na element razumijevanja i zbližavanja duhovnog i svjetovnog dijela Uskrsa.

Okupljenima se u ime predsjednika RH Ive Josipovića obratio njegov savjetnik za vjerska pitanja Stjepo Bartulica, ustvrdivši kako bi naša kultura bila puno siromašnija da nema ovoga događaja.

Otvorenje je uveličano nastupom ansambla narodnih pjesama i plesova Lado, u sklopu promocije njegova CD-a O, Isuse daj mi suze, te izložbom Hrvatski umjetnici na temu muke i uskrsnuća otvorenoj u Podrumskoj galeriji Mimare.

Riječ je o izložbi 50-tak radova odabranih na petom natječaju za likovno djelo nadahnuto pasionskim sadržajem. Uz radove dobitnika triju glavnih nagrada - koje su osvojili Zlatko ČularTomislav Buntak te Zvonimir Vila, predstavljena su i druga djela nastala na temu Kristove Muke u raznim tehnikama.

Program likovnih, glazbenih, književnih i folklornih događanja ovogodišnjih svečanosti posvećenih Kristovoj Muci i Uskrsnuću nastavlja se večerašnjim koncertom korizmenih napjeva u Crkvi sv. Blaža. U njedjelju će uslijediti koncert barokne duhovne glazbe u Crkvi sv. Katarine, na kojemu će djela Mozarta, Haendla i Hydna izvesti Gudački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Komorni orkestar Akademije pod umjetničkim vodstvom Chaterine Mackintosh.

Manifestacija Pasionska baština traje do 4. travnja, a od 1998. uključena je u europsku asocijaciju Europassion.