Masnecu Grand Prix

Darko Masnec dobio je Grand Prix 3. festivala hrvatskog animiranog filma za film Ja već znam što čujem, njegov film proglašen je i za najbolji u kategoriji studentskoga filma. Nagrade je primio u zagrebačkome kinu Europi gdje je svečanošću proglašenja najboljih završen taj festival na kojemu je prikazan godišnji presjek stvaralaštva hrvatske animacije.

Film Ja već znam što čujem bavi se komunikacijskim manjkom koji se može osjetiti kao ono što nikada nije do kraja izrečeno, ali nije ni crna rupa već prostor koji ispunjava samoga sebe.

Najboljim autorskim filmom proglašen je Cvijet bitke Simona Bogojevića Naratha koji nas upoznaje s maglovitim podzemnim svijetom arkadijskog ugođaja u kojemu obitavaju neobični likovi: Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci. Njihovi misteriozni doživljaji alegorija su pak odnosa između izumrle tradicije europskoga borbenog mačevanja i doktrine pragmatskoga političkog djelovanja.

Sam na plesu Natka Stipaničeva najbolji je namjenski film, najbolji dječji film je Kuća ogledala za koji režiju, scenarij, fotografiju, dizajn, animaciju i glazba potpisuju Kristijan Vujičić, Jakov Piljek, Gloria Macan, Ivan Novak Vukušinović, Fran Vugler, Edin Bulić, Veronika Milović i Marin Crnički, sudionici škole crtanoga filma Narodnoga sveučilišta Dubrava.

Diplomu za najbolju animaciju dobili su Marko Meštrović i Siniša Mataić na film Zašto slonovi?, dok je Hrvoje Štefotić dobio diplomu za najbolji filmski zvuk za film Cvijet bitke; Jelena Oroz dobila je diplomu za najbolji dizajn za film Čekaonica, a Petra Zlonga diplomu za najbolju adaptaciju scenarija za film Daniil Ivanoviču, slobodan si.

Posebno priznanje dobio je film Otac - kratkometražni 'hibrid' dokumentarnog i animiranog filma u režiji šestero autora iz nekoliko zemalja - Ivana Bogdanova, Veljka Popovića, Moritza Mayerhofa, Asparuha Petrova, Rosite Raleve i Dmitryja Yagodina.

Festival hrvatskog animiranog filma jedino je mjesto u Hrvatskoj na kojemu se može pogledati cjelokupna godišnja hrvatska produkcija animiranog filma, a u natjecateljskom programu njegova ovogodišnjeg izdanja prikazano je 29 filmova u kategorijama autorskoga, studentskoga i namjenskog te filmova djece i mladeži.

Organizatori Festivala su ASIFA-e (Međunarodna asocijacija animiranog filma) Hrvatske i Zagreb film.