Pobunjeni Tuarezi nastavljaju ofenzivu

Pobunjeni Tuarezi najavili su da nastavljaju svoju ofenzivu u Maliju, gdje i dalje nema pouzdanih vijesti o sudbini predsjednika Amadoua Toumanija Tourea kojeg su u četvrtak svrgnuli vojnici, sve više izolirani nakon brojnih poziva na povratak ustavnog poretka.

Jučer su kolale proturječne informacije o stanju u Bamaku, nakon kratkog prekida signala javne televizije koju su zauzeli pučisti. Neke su informacije govore da je vođa hunte, kapetan Amadou Sanogo, uhićen, pa čak i da je mrtav. To su glasine, uzvratila je hunta u televizijskoj izjavi, rekavši da je sve u redu i da je stanje pod nadzorom.

Ne zna se čuvaju li Tourea vojnici lojalisti, kao što je u četvrtak tvrdilo njegovo okružje, ili su ga zatočili vojnici koji su preuzeli vlast dan nakon pobune koju su obilježili sukobi lojalista i pucnji upozorenja što su se čuli u raznim dijelovima grada. Tri ili četiri osobe su tada poginule, prema izvorima, a oko 40 je ranjeno, uglavnom hicima iz vatrenog oružja, navode spasilačke službe.

Objavljujući vijest o padu njegova režima, pučisti su optužili Tourea i državni vrh za nesposobnost u gušenju pobune Tuarega koja je sredinom siječnja izbila na sjeveru Malija.

Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA, tuareški pobunjenici) koji su neizravno odgovorni za državni udar što su ga izveli vojnici nezadovoljni zbog nedostatka sredstava, ističu kako će nastaviti svoju ofenzivu i izbaciti malijsku vojsku i njezinu upravu iz svih gradova u Azavadu, gdje je uporište Tuarega.

Pet tjedana prije prvog kruga predsjedničkih izbora raspisanih za 29. travnja, državni udar je u zajedničkoj izjavi osudilo dvanaest najvećih političkih stranaka u Maliju, što slabi položaj pučista.

Kopnene i zračne granice Malija zatvorene su od četvrtka, a policijski sat je na snazi od 18 do 6 sati, javlja Hina.