Čačić: Ruse zanima Petrokemija i HPB

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u pratnji pomoćnika ministra i suradnika boravio je u dvodnevnom službenom gospodarskom posjetu Ruskoj Federaciji. Za Hinu je izjavio da je s ruskim dužnosnicima u Moskvi raspravljen niz tema. Također su naznačene brojne mogućnosti suradnje na više područja kao što su energetika, brodogradnja i druga, kao i sudjelovanja ruskih tvrtki u privatizacijskim projektima.

Čačić je razgovarao s delegacijama koje su predvodili ministar energetike Sergej Šmatko i ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu. Oba razgovora bila su vrlo konkretna pri čemu je otvoren cijeli spektar tema. Ruske kompanije dobrodošle su u Hrvatsku te im je potpuno otvoren prostor za natjecanje s drugim svjetskim kompanijama na istraživanju i potencijalnoj eksploataciji nafte i plina, pobijede li na natječajima, rekao je Čačić.

Isto tako iskazan je jasan interes hrvatske strane za izgradnju naftovoda na potezu od Bosanskog Broda prema Slavonskom Brodu, uz zadržavanje vlasništva, i produktovoda Slavonski Brod - Omišalj kao i skladišnih kapaciteta s vlasništvom hrvatskih tvrtki radi dugogodišnjeg najma za prodaju nafte na prostoru Omišlja i skladištenja na prostoru Slavonskog Broda.

Ruske tvrtke iskazale su interes za uvid u natječajnu dokumentaciju za termoelektranu Plomin 3. Naša tvrtka Crodux traži razgovore s potencijalnim ruskim partnerima na realizaciji projekta termocentrale od 500 MW kod Slavonskog Broda.

Rusi su iskazali i interes za privatizacijske procese Petrokemije i Hrvatske poštanske banke.

U razgovoru s ministrom Šojguom ponovno su aktualizirane teme magistralnog, a ne samo sporednog toka projekta Južni tok, o čemu će hrvatska strana biti do jeseni informirana kad budu donesene odluke na ruskoj strani. Posebno je, kaže Čačić, otvorena tema Družbe Adria o čemu će hrvatska strana biti također informirana i o čemu će se potencijalno raspravljati na različitim razinama.

Hrvatska strana je, kaže Čačić, pozvana na sudjelovanje na gospodarskom forumu u Sankt Petersburgu od 21. do 23. lipnja.

Čačićev odlazak u Rusiju mogao bi donijeti rješenje pitanja privatizacije 3. maja, koji je nekad uspješno gradio brodove za bivši SSSR. Rusija do 2015. planira sagraditi 470 brodova, većinom plitkoga gaza te nosivosti do 7000 tona, koji osim morem mogu ploviti jezerima i rijekama. Prije odlaska u Rusiju Čačić je za HTV izjavio da u Moskvi očekuje razgovore za jednu veliku privatizacijsku priču od nekoliko stotina milijuna eura, a riječ je o Petrokemiji. Navodno je za nju zainteresiran Gazprom.