Lopovima "Kupačice" jednomjesečni zatvor

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru odredio je jednomjesečni istražni zatvor dvojici hrvatskih državljana (1991. i 1978. godište) za koje se osnovano sumnja da su iz Julieva parka u Daruvaru ukrali skulpturu Kupačice.

Općinsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo teške krađe i kazneno djelo oštećenja, uništenja i nedopuštenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra. Osumnjičenici su u noći s 14. na 15. ožujka 2012. godine sa za sada nepoznatom osobom iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu, među Daruvarčanima poznatu kao Gola Maja, vlasništvo trgovačkog društva Daruvarske toplice. Skulpturu su zatim odvezli u Zagreb, izrezali je na nekoliko komada i prodali trgovačkom društvu.

Brončana Kupačica rad je hrvatskog umjetnika Antuna Augustinčića iz 1927. godine. Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, kao sastavni dio Lječilišnog kompleksa Daruvarske toplice, stavljena je pod preventivnu zaštitu.