Nagrada "Marin Držić" bez prvonagrađenog

Stručno povjerenstvo za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2011. godinu odlučilo je ne dodijeliti prvu nagradu jer je kvaliteta radova poslanih na natječaj ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati dramsku produkciju u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva kulture. Druga nagrada dodjeljuje se Ivani Sajko za dramu "Krajolik s padom", a treća Damiru Šodanu za "Chick lit".

Ministarstvo navodi da je Povjerenstvo (predsjednica Marija Kohn, članovi Daša Drndić i Oliver Frljić) nakon analize 62 rukopisa odlučilo ne dodijeliti prvu nagradu jer smatra da nijedan ne postavlja dovoljno visoke standarde dramskog pisma općenito, pa ni onog u Hrvatskoj.

Za drugonagrađeni tekst, koji govori o ženi pred porođaj i strahovima za zdravlje djeteta, Povjerenstvo smatra da autorica traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu za vlastiti integritet plaćati. Tekst pruža mogućnost za redateljsko poigravanje u interpretaciji, kroz likove, ali i scensku sliku, smatra Povjerenstvo.

U drami Damira Šodana riječ je o zabavi likova iz visokog društva na kojoj vode isprazne, kvaziintelektualne razgovore, a Povjerenstvo je smatra grotesknim prikazom stvarnosti s fokusom na neobrazovanim hrvatskim nouveaux riches, koji političkim i vjerskim manipulacijama, krađom i prisvajanjem društvene imovine žive izvan stvarnosti koja se urušava i prijeti njihovu ispraznom življenju.

Povjerenstvo smatra da su obje drame kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve.

Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" održat će se 21. travnja 2012. u HNK Split u sklopu Marulićevih dana, a dan poslije bit će promoviran zbornik prošlogodišnjih nagrađenih radova. Javno čitanje teksta Ivane Sajko održat će se 23. travnja 2012., za kada se planira i okrugli stol "O položaju dramskoga autora". Čitanje teksta Damira Šodana održat će se 24. travnja.