Iznimna vrijednost vinkovačkog nalaza

U vinkovačkom su Gradskom muzeju prvi put prikazani dragocjeni arheološki nalazi pronađeni prije nekoliko dana u središtu grada. Riječ je o antiknom srebrnom posuđu koje, prema prvim pokazateljima, potječe s kraja četvrtog stoljeća.

Ukupna je težina posuđa, koje čini pedeset pladnjeva, tanjura, zdjela, vrčeva, čaša i žlica, 35 kilograma, a vrijednost je za hrvatsku kulturu - neprocjenjiva.Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac istaknuo je kako je riječ o jednom od najvrjednijih nalaza u hrvatskoj arheologiji. Posude će već danas biti otpremljene u Zagreb na restauraciju, rekao je Uzelac. Nalaz pripada baštini grada Vinkovaca i nema ni najmanje sumnje da se neće vratiti u ovaj grad, istaknuo je.

Ravnatelj Gradskoga muzeja u Vinkovcima Danijel Petković podsjetio je kako su Vinkovci najstarije kontinuirano naseljeno mjesto u Europi s oko 8.500 godina kontinuirane naseljenosti. Također je najavio kako će javnosti, vrlo skoro, biti predstavljen još jedan senzacionalan arheološki nalaz iz Vinkovaca.

Arheolog vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić istaknuo je kako je na jednoj od pronađenih luksuznih posuda očuvan i natpis s imenom majstora koji je izradio posuđe, Antonija Aquile. Pretpostavlja se da je posuđe pripadalo bogatom građaninu Cibala koje je brižno spremljeno u ostavu s namjerom da se sačuva.