Moramo iskočiti iz socijalizma

Uvijek može biti gore, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić gostujući u emisiji Otvoreno. Prema njegovim procjenama, nezaposlenost će rasti cijeli travanj, pa ćemo u svibnju dosegnuti kritičnu brojku od 350 tisuća nezaposlenih, koja će se tada početi smanjivati sezonskim zapošljavanjem. Čačić je istaknuo kako je bitno u tom razdoblju (svibanj, lipanj) ostvariti zaposlenost u realnom sektoru koja bi se dalje povećavala. Ako se to ne dogodi, rekao je ministar, bit će to znak da ova Vlada nije na pravom putu.

Na pitanje kako ocjenjuje Vladin rad u prvih sto dana, ministar je rekao kako nije ni na njemu ni na ostalim političarima da ocjenjuju Vladu. Za to postoje stručnjaci - rejtinške agencije, a prema tome što je Hrvatska jedina kojoj nisu snizile rejting, možemo reći da su Vladin rad ocijenile itekako pozitivnim, rekao je ministar Čačić. 

Istaknuo je kako je svima postalo jasno da se Vlada nosi s problemima. Moramo ući u razvojni ciklus, maksimalno srezati potrošnju i istovremeno zaštititi najugroženiji sloj, rekao je te dodao da ne moramo očekivati radikalne rezove.

Iz krize nas može izvući samo iskakanje iz socijalizma, smatra Čačić. On je za privatizaciju državnih tvrtki jer je mišljenja da su hrvatski političari jako loši vlasnici. Date im igračku i morate se bojati da će je zloupotrijebiti, slikovito se izrazio. Privatizacijom te tvrtke prestaju biti marionete politke i medija.

Nekoliko je puta u emisiji postavio pitanje tko su zapravo sindikati i sindikalisti, što oni zapravo žele i čije interese štite. Naglasio je kako, suprotno tvrdnjama sindikata, Petrokemija nije tvrtka od strateškog interesa za Hrvatsku. Rekao je da u slučaju Petrokemije postoji par inozemnih tvrtki koje su zainteresirane kada bi se eventualno privatizirala. 

Ministar Čačić rekao je kako, unatoč upozorenjima iz EU-a, neće odustati od Nadzornog odbora Ine smatrajući tu odluku jako dobrom. Kao razlog naveo je taj da Hrvatska u toj kompaniji nema nikakvu zaštitu, a ima 44 posto vlasništva.

Razgovor s ministrom Radimirom Čačićem pogledajte u cijelosti.