Gotova prva faza izgradnje vjetroelektrana

Zagrebački Končar završio je prvu fazu izgradnje vjetroelektrane na Pometenom brdu kraj Dugopolja instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje. Dosad je Končar u razvoj ovog projekta uložio 80 milijuna kuna, a u izgradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske.

Ovih šest agregata imaju ukupnu snagu 6 megavata, a planiramo u drugoj fazi na Pometenom brdu izgraditi još 10 agregata, ukupne snage 11,5 megavata te će cjelokupna snaga vjetroelektrane biti 17,5 megavata, a ukupna vrijednost projekta iznosit će više od 200 miljuna kuna, rekao je Davor Mladina, član Uprave Končara na konferenciji za novinare.

Kompanija Končar, kazao je, planira gradnju vjetroelektrana u Kamešnici kraj Sinja, Pustom Polju - Lisac kraj Gračaca te u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Tovarniku jer su mjerenja pokazala postojanje dobrih uvjeta na tim lokacijama, dok se odustalo od planova za gradnju vjetroelektrana na sjeveru Hrvatske zbog slabijih uvjeta.

Naglasio je kako od nove hrvatske Vlade očekuje znatno unaprjeđenje elektroenergetskog sektora koje će omogućiti priključivanje velikih vjetroelektrana na HEP-ovu mrežu.

Direktor tvrtke Končar - Obnovljivi izvori Branko Zajec izvijestio je kako je do sada u Hrvatskoj instalirano 79 vjetroagregata, većinom od proizvoda uvezenih iz inozemstva, a jedino su vjetroagregati Končara na Pometenom brdu gotovo u cijelosti proizvod domaće pameti.