Ivan Kožarić izlaže na Pariškom trijenalu

Na poziv umjetničkog direktora ovogodišnjeg Pariškog trijenala Okwuija Enwezora, svoja će djela u Parizu izložiti i hrvatski umjetnik Ivan Kožarić, koji će se predstaviti s četrdesetak radova iz Ateljea Kožarić.

Osim ciklusa crteža zlatnom bojom, akademik Kožarić izložit će crteže na tkanini, dio ciklusa Ispuhivanje energije, višedjelan rad Slagalica te skulpture Oblici prostora, djela koja su najvećim dijelom nastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Pariški trijenale otvara se 20. travnja u obnovljenom izložbenom prostoru Palais de Tokyo, koji je postao jedno od najvećih mjesta posvećenih suvremenoj umjetnosti u Europi.

Među stotinjak umjetnika iz cijeloga svijeta, Hrvatsku predstavlja i David Maljković, koji će izložiti dvokanalnu video instalaciju Out of Projection, koja je nastala u sjedištu automobilske tvrtke Peugeot čiji se umirovljeni radnici pojavljuju u radu u kojemu se miješaju elementi dokumentarnog filma i znanstvene fantastike.

Pariško trijenale, nadahnuto djelima velikih francuskih etnologa koji su djelovali na početku i sredinom prošloga stoljeća, svojevrsno je putovanje na kojem se susreću umjetnost i etnografija da bi obnovile fascinaciju i otuđenost.

Trijenale ima i bogat popratni program, a podijeljeno je na nekoliko sekcija koje, uz glavnog izbornika, potpisuju kustosi Abdellah Karroum, Emilie Renard, Claire Staebler i Melanie Bouteloup.