Lambda - nesvakidašnja instalacija

Na tri preparirana televizora - wobbulatora - program uređuje umjetnik Ivan Marušić Klif. I prikazuje na velikom platnu tu nesvakidašnju instalaciju. Iza rada stoji dvogodišnji istraživački proces temeljen na uređaju čije ime rijetki pamte.

Lambda je povijesno ime tih uređaja, a koji su jedni od prvih videoefekata. Radi se o manipulaciji slike pomoću magnetskih valova, rekao je Ivan Marušić Klif.

Pionir izvornog wobbulatora je Nam June Paik, a koristili su ih mnogo videoumjetnici 60-ih i 70-ih. Klif se njima umjetnički bavi od devedesetih. Kabela za uređaj nema, pa jedino kamera može prikazati rezultat. Uz njih dodao je i videoprojektore i računalo - i na taj način starinsko postavio u modernističke okvire.  I, kako 21. stoljeće nalaže, kontrolu ostavio kompjutoru.

Čak je i joystick našao umjetničko mjesto. I to dvostruko. Za kontrolu projektora i koncert koji će se održati u petak. A onda Lambda putuje po Hrvatskoj. Do idućeg projekta tog umjetnika - koji će zasigurno na ekranu ponuditi još jednu zanimljivu umjetničku priču.