Noć s Andersenom

U mnogim knjižnicama u svijetu već se 12 godina posljednji petak u ožujku održava Noć s Andersenom. Povod je rođendan najvećeg pisca bajki, a svrha - poticanje čitanja od najranije dobi. Sinoć se uz Hansa Christiana Andersena prvi put noćilo i u Hrvatskoj - mališani su prespavali u knjižnici u Daruvaru.

Pogledajte video!

Umjesto školskih torbi, vreće za spavanje i dekice. I bajkovita noć može početi. Uz Ružno pače, Malu sirenu, Kositrenog vojnika...

U Noći s Andersenom crtalo se, pjevalo, plesalo, slušale su se i gledale bajke i predstave. Kako su ga u knjižnici nazvali - pravi pričosvijet!

Prva smo knjižnica u Hrvatskoj koja se odlučila na taj pothvat. Organizirali smo Noć s Andersenom pod utjecajem ostalih knjižnica u Europi, naročito naše sestrinske knjižnice u češkom Tješinu, rekla je Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar.

Sinoć su se s vršnjacima iz Češke upoznali i razgovarali preko Skypea. Jezične barijere nije bilo. Štoviše, mali su Daruvarčani prijatelje iz svoje pradomovine iznenadili znanjem češkoga.

Nakon nezaboravne večeri, odlazak na počinak bio je pravi doživljaj, svih petnaestero u vrećama za spavanje!

Vjerujemo da su sanjali najljepše bajke svijeta s ovakvim završetkom.