Što je to zatipak?

Riječ "zatipak" pobijedila je na ovogodišnjem natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik. Autor pobjedničke riječi Šandor Dembitz dobio je nagradu Dr. Ivan Šreter i 5000 kuna. Zatipak znači tipfeler.

Drugu nagradu i 3000 kuna osvojio je Eduard Beg za riječ "nekapnica" (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi sprečavanja kapanja vina pri nalijevanju) a Martina Kobaš za riječ "dodirnik" (touch screen)  treću nagradu i 1500 kuna.

Povjerenstvu za izbor nove najbolje hrvatske riječi pristiglo je 1600 riječi koje je poslalo 1200 natjecatelja. U uži izbor predloženo je stotinjak riječi.

Ove godine dodijeljeno je prvi puta priznanje Dr. Ivan Šreter za promociju hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji. Priznanje su dobili autori Boška Trbojević, Lana Hudeček, Maja Matković i Igor Čutuk za Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska.

Natječaj za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa Jezik prvi put  raspisan je 1993., a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj natječaja postaje Zaklada Dr. Ivan Šreter, a nazvana je po hrvatskom liječniku poznatom po tome što je u Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog uporabe hrvatskog jezika.

Dr. Sanda Ham, glavna urednica časopisa Jezik i predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje riječi, kazala je da je ovogodišnji šesti natječaj izazvao najveću pozornost te da je na njega pristigao do sada najveći broj riječi i natjecatelja, javlja Hina.

U dosadašnjih pet natječaja nagrađene su riječi suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga).