Uvođenje u metafiziku

U sklopu AGM-ove biblioteke Meta nedavno je objavljena knjiga Martina Heideggera "Uvođenje u metafiziku" (Einführung in die Metaphysik).

Djelo je nastalo na osnovi predavanja na Sveučilištu u Freiburgu 1935. godine, a objavljeno je prvi put 1953. "Uvođenje u metafiziku" smatra se jednim od njegovih najznačajnijih i najutjecajnijih djela u njegovom književnom stvaralaštvu. Do sada je prevedeno na više od 15 svjetskih jezika.

Hrvatski prijevod je načinjen prema posljednjem kritičkom izdanju u sklopu autorovih "Sabranih djela", a knjigu je s njemačkog preveo Damir Barbarić. Time AGM nastavlja (nakon izlaska "Izvora umjetničkog djela") objavljivanje Heideggerovih najzanimljivijih djela u novoj redakturi, s posebnim naglaskom na ujednačavanje hrvatske terminologije.

Martina Heideggera mnogi s mnogo opravdanja smatraju najznačajnijim filozofskim autorom 20. stoljeća. Premda je u Hrvatskoj glavno djelo prve faze njegova mišljenja "Bitak i vrijeme" objavljeno razmjerno rano, gledano u cjelini i s obzirom na misliočev golemi opus (oko 25 za života objavljenih djela i gotovo 80 do sada objavljenih djela ostavštine) prevodilačko približavanje misaonih dostignuća tog svjetski poznatog filozofa čitateljima u Hrvatskoj još je skromno.