Premijera "Idiota" u ZKM-u

Predstava Idiot, u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog, nastala prema istoimenom legendarnom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, premijerno je izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Okupivši veliki broj glumaca, Popovski je uprizorio jedno od najpoznatijih djela svjetske literature koje svojom temom ulazi u dijalog s našim turbulentnim vremenom, a istodobno opisuje mnogo toga što odlazi i odumire. To je predstava koja spaja dva vremena i ističe zajedničke opsesivne teme u njima, stoji u najavi nove ZKM-ove predstave.

Uz režiju Popovski potpisuje dramaturgiju i adaptaciju tog teksta ruskog klasika, a upravo je u Rusiji njegov rad iznimno cijenjen. Popovski kaže da je Idiot aktualan i ima puno dodirnih točaka s današnjim vremenom. Na pitanje zašto to djelo postaviti na pozornicu, odgovara kako ga je na to potaknula intuicija i osjećaj da je upravo sada trenutak za njega.

Prema riječima ravnateljice ZKM-a Dubravke Vrgoč, Idiot je predstava drugih i drukčijih, a njome se nastavlja niz projekata tog kazališta koji pozornost daju upravo onima koji u društvu nailaze na najviše nerazumijevanja.

U predstavi glume Milivoj Beader, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Maro Martinović, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Damir Šaban, Zoran Čubrilo, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Katarina Bistrović Darvaš, Dora Polić Vitez, Rajko Bundalo, Jasmin Telalović i drugi.

Scenu je oblikovala Nina Bačun, za scenski pokret bila je zadužena Jelena Vukmirica Makovičić, asistentica redatelja je Ivana Đula, a učiteljica pjevanja Petra Antolić. Kostimografkinja je bila Doris Kristić, koja najavljuje stilske kostime kakvi već dugo nisu viđeni u domaćim kazalištima.