Berzinš potpisao Ugovor o pristupanju

Latvijski predsjednik države Andris Berzinš potpisao je u Rigi Zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Učinio je to odmah nakon svečanog dočeka predsjednika Ive Josipovića, koji je počeo dvodnevni i prvi službeni posjet toj baltičkoj članici Unije.

Latvijski parlament ratificirao je 22. ožujka Ugovor o pristupanju Hrvatske EU, ali na snagu je stupio u trenutku kada ga je potpisao predsjednik Berzinš, za što je iskorišten posjet njegova hrvatskog kolege.

Latvija je od početka hrvatske neovisnosti aktivno zagovarala hrvatske vanjskopolitičke ciljeve i aktivno podupirala njezin ulazak u NATO. Službena je Riga stalno snažno i bezuvjetno podupirala što skoriji završetak pregovora između Hrvatske i EU.

Josipović i Berzinš nakon potpisivanja Zakona o ratifikaciji pristupnog Ugovora počeli su razgovore u četiri oka, nakon čega će se obratiti medijima.

Tijekom dana hrvatski će se predsjednik na radnom ručku sastati i s premijerom Valdisom Dombrovskisom iz vlade desnog centra, a zatim će posjetiti i Muzej okupacije.