Ciklus filmova prema Dickensovim djelima

Filmski ciklus prema djelima Charlesa Dickensa održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac od 4. do 15. travnja u povodu 200. obljetnice rođenja velikoga viktorijanskog pisca. Prikazat će se sedam filmova snimljenih prema Dickensovim romanima, prvi je na rasporedu nijemi film "Oliver Twist" Franka Lloyda iz 1922. nakon kojega će biti prikazana ekranizacija "Olivera Twista" klasika britanske kinematografije Davida Leana iz 1948.

Ciklus obuhvaća i Leanova "Velika očekivanja" iz 1946., adaptaciju božićnog klasika o starom škrcu Scroogeu, "Božićnu priču" Briana Desmonda Hursta iz 1922. te filmsku adaptaciju humorističnog romana "Posmrtni spisi Pickwickova kluba" Noela Langleya iz 1952. U "Priči o dva grada" Ralpha Thomasa iz 1958. glumi Dirk Bogard, a ciklus završava mjuziklom "Oliver!" Carola Reeda iz 1968.

Književna kritika Dickensova djela svrstava među najbolje prikaze engleskog srednjega i nižega građanskog staleža. Začetnik je socijalnog romana, a njegovo je pisanje i danas nadahnuće piscima te filmskim i televizijskim redateljima. Svaki od njegovih 15 romana ekraniziran je najmanje dvaput, a ukupno je snimljeno gotovo 400 dikensovskih TV serija i filmova.

Najstarijom filmskom adaptacijom Dickensova djela donedavno se smatrala "Božićna priča" iz studenog 1901., no nedavno je otkriven kratki nijemi film "Smrt sirotog Joea" snimljen u Brightonu u ožujku 1901. Riječ je o adaptaciji epizode iz Dickensova romana "Sumorna kuća", koji je izlazio u nastavcima od ožujka 1852. do rujna 1853. i smatra se jednim od najboljih romana tog velikoga viktorijanskog pisca.