Split najpoželjniji grad za život

Split je najpoželjnije povijesno središte za život od mjesta koja se nalaze na popisu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a, smatra Financial Times.

Na tom je popisu 936 imena, među kojima se 183 odnose na prirodne ljepote poput Grand Canyona i Vikorijinih slapova, a ostalo je kulturna baština iznimne vrijednosti za cijelo čovječanstvo, od egipatskih piramida, atenske Akropole ili Stonehengea.

Iako mjesto na tom popisu jamči povećan broj turista i veće prihode, autor teksta upozorava da to ima i negativnu stranu, poput neobuzdanog razvoja koji može ozbiljno naštetiti i nagrditi ljepotu povijesnih jezgri.

Osim Splita, koji je prvi na popisu, Financial Times je u top 10 uvrstio Kameni grad u Zanzibaru, Bruges u Belgiji, staru Havanu na Kubi, Campeche u Meksiku, Veneciju, francuski Carcassone, povijesnu jezgru Batha u Velikoj Britaniji, Medinu u Marakešu i Makao.

Nije napravljen izračun o cijeni koju su ljudi voljni platiti za život na takvim zaštićenim i znamenitim UNESCO-vim lokalitetima, ali list navodi kako je ekonomska prednost tih jezgri u turističkom smislu golema.