Ugroženo arheološko blago Sirije

Arheološko blago Sirije, zbog sukoba koji u toj zemlji traju više od godinu dana, sve je ugroženije i izloženije pljačkanju i uništavanju. Stručnjaci posebno upozoravaju na antički grad Palmiru i grčko-rimske ruševine u Apameji, koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Najugroženija su područja koja trenutačno nisu pod nadzorom režima. Ondje pljačkaši pustoše muzeje te uništavaju spomenike i arheološka nalazišta. U posljednja tri ili četiri mjeseca pljačke su sve učestalije. Ljudi koji čupaju mozaike u Apameji, u Palmiri ima mnogo ilegalnih nalazišta, rekla je ravnateljica sirijskih muzeja Hiba al-Sahel.

Arheolozi još nisu istražili cijelu Siriju. Mislim da su pljačkaši uglavnom stanovnici s tih područja, koje je privukla mogućnost zarade i koji ne razumiju vrijednost onoga što pronalaze, objasnila je.

Stručnjaci upozoravaju da je muzej u Hami već opljačkan te da je odneseno antičko oružje i skulptura iz aramejskog doba. Ukradeni predmeti, koji prolaze kroz Libanon i druge susjedne zemlje, odmah se prodaju na crnom tržištu.

Sirijsko arheološko nasljeđe je veliko, a njezin glavni grad Damask jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Šest mjesta - stari grad Damask, Bosra i Alep, Palmira, Krak des Chevaliers i Qalaat Salah El-Din - pod zaštitom je UNESCO-a.