"Leonardo da Vinci: anatom"

Naočale, ručnik i vezice za cipele možda su uobičajeni predmeti koje bi netko ponio na put, čak i u 16. stoljeću, no na popisu renesansnog umjetnika i znanstvenika Leonarda da Vincija nalazimo i stakalce, hvataljku, kirurški nož te finu pilicu.

Neobičan popis, koji je Leonardo svojim zrcalnim rukopisom napisao oko 1510., istrgnut iz jedne od njegovih bilježnica. Upoznaje nas s Leonardovim karakterom, ali i njegovim razmišljanjima o proučavanju anatomije, piše Guardian, a javlja Hina.

Stranica će prvi put biti pokazana javnosti, uz još 86 stranica iz umjetnikova priručnika za anatomiju, na izložbi Leonardo da Vinci: anatom, koja se 4. svibnja otvara u Kraljičinoj galeriji u Buckinghamskoj palači. Zbirka Leonardovih anatomskih studija dio je Kraljevske zbirke od 1690., a pretpostavlja se da ih je od umjetnikovih nasljednika kupio Charles II.

Kustos londonske izložbe Martin Clayton pretpostavlja da je popis sastavljen prije putovanja u Paviju, s obzirom na to da je poznato da je secirao tijela na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Paviji. Stranica je fascinantna. Leonardo je često pisao o anatomiji, ali ova nam stranica pokazuje i kakav je bio, dodao je Clayton.

Gusto ispisane bilješke prekrivaju cijelu stranicu. Pribor: naočale s kutijom, kresivo, vilica, kirurški nož, ugljen, daščice, papir, kreda, bijeli vosak, hvataljka, stakalce, fina pilica, skalpel, tintarnica, nožić, zapisao je Leonardo.

Nakon popisa pribora slijedi podsjetnik: Nabaviti lubanju. Proučiti udubine u supstanciji mozga, gdje ih je manje ili više. Opisati jezik djetlića i čeljust krokodila. Izmjeriti mrtvaca služeći se njegovim prstom kao mjernom jedinicom. Dati uvezati bilješke o anatomiji. Čizme, čarape, češalj, ručnik, košulje, vezice za cipele, nožić, pera, kožu za sanduk, rukavice, papir za omatanje, ugljen.

Bilješke i podsjetnik pokazuju i koji je cilj putovanja: razbiti čeljust bočno kako bi se vidio točan položaj resice u ždrijelu. Nakon popisa slijede upozorenja onima koji bi se možda poželjeli baviti anatomijom: Iako možda volite takve stvari, možda će vas želudac izdati. A ako vas ni to ne spriječi, možda vas, u društvu raščetvorenih i oderanih tijela, u noćnim satima sputa strah.

Leonardo odavno slovi za najvećeg renesansnog umjetnika, no značenje njegovih proučavanja ljudskoga tijela, koja će promijeniti spoznaje Europljana o anatomiji, svijet nije upoznao sve do 20. stoljeća. Iako ih je želio objaviti, nakon njegove smrti 1519. anatomske studije ostaju među privatnim spisima.