Plan za spas Pompeja

Objavljen je plan za spašavanje Pompeja, koji spadaju u najvrjedniju povijesnu baštinu svijeta. Posljednjih godina ondje se urušilo nekoliko važnih objekata.
Talijanski premijer Mario Monti i četiri ministra predstavili su plan Veliki projekt Pompeji. U suradnji s Europskom komisijom predviđa se ulaganje 105 milijuna eura i rok za realizaciju do kraja 2015. Talijanski dužnosnici predstavili su i poseban protokol koji treba onemogućiti upletanje organiziranog kriminala, posebno lokalne mafijaške organizacije Cammore koja se tradicionalno nastoji uključiti u javne infrastrukturne projekte u tom dijelu Italije.

Pompeji se prostiru na 66 hektara u predgrađu Napulja, a UNESCO je stari rimski grad stavio pod zaštitu i proglasio ga dijelom svjetske baštine. Grad je zatrpan u erupciji prije gotovo 2000 godina. Zbog toga što nisu bili izloženi zraku i vlazi, objekti su ostali gotovo netaknuti.

Nakon iskapanja bili su izloženi vremenskim i ljudskim utjecajima, što je dovelo do njihova ubrzanog propadanja. U studenom 2010., vjerojatno zbog obilnih kiša, urušila se poznata Kuća gladijatora, a nedugo zatim i zid takozvane Kuće moralista.

Konzervatori i organizacije za zaštitu povijesne baštine još od sredine 90-ih godina upozoravaju na to da treba više ulagati u očuvanje grada. Prema nekim procjenama, za potpunu restauraciju i zaštitu Pompeja bilo bi potrebno oko 250 milijuna eura.