Svjetski dan Roma

Svjetski je dan Roma - jedne od 22 priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ove godine u našoj će se zemlji taj dan prvi put obilježiti u Hrvatskome saboru, i to 11. travnja, najavio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, čestitavši pripadnicima romske manjine njihov dan.

Povodom Svjetskog dana Roma, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine. Romi, narod jedinstvene prošlosti i kulture, diljem svijeta svečano obilježavaju svoj blagdan - Svjetski dan Roma. I romska zajednica u Republici Hrvatskoj mnogim priredbama i svečanostima pridružuje se obilježavanju toga blagdana, čime svjedoči svoj identitet i doprinos hrvatskom društvu, stoji u čestitki.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je u povodu Međunarodnog dana Roma kako smo svjedoci da Romi trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, unatoč nastojanjima, njihov položaj nije bitno promijenio. Malčić napominje kako je to prilika da se iskaže solidarnost i potpora najvećoj nacionalnoj manjini u Europi.

U Europskoj uniji živi između 10 i 12 milijuna Roma, koji su u mnogo lošijem socijalno-ekonomskom položaju u odnosu na prosječno stanovništvo. Prema istraživanjima provedenima u šest zemalja članica, samo 42% romske djece završava osnovnu školu, a europski je prosjek 97,5%. Prema procjenama, samo 10% romske djece pohađa srednju školu. Nezaposlenost je među Romima jedna od najviših, a rezultat je da često žive u teškim uvjetima, bez tekuće vode i struje. Očekivani životni vijek za Rome deset je godina kraći od europskog prosjeka.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma organizirana su slavlja u cijelome svijetu na kojima se ističu zajedničko podrijetlo, jezik i kultura Roma te važnost očuvanja njihova identiteta. Na današnji dan 1971. u Londonu je održan prvi međunarodni susret Roma i osnovana prva međunarodna romska organizacija - Međunarodni romski savez.