Nema birokracije za investitore

Hrvatska koristi samo dva posto obnovljivih energetskih izvora, no do 2020. prema smjernicama Europske unije, mora dosegnuti dvadeset posto. Zato u Splitsko-dalmatinskoj županiji ruše birokratske zapreke i agresivnom politikom privlače investitore, posebice Nijemce.

U izgradnju solarnog parka u Tovarniku Nijemci planiraju uložiti oko 8 milijuna eura. U okolici Splita njemačke tvrtke pripremaju projekt solarnih elektrana. Španjolci u Segetu grade vjetropark vrijedan 45 milijuna eura i čekaju dozvole za još tri lokacije.

Splitsko-dalmatinska županija želi postati regionalni lider u korištenju obnovljivih izvora. Odobrili su već 15 koncesija. S Nijemcima u svibnju organiziraju u Splitu veliku konferenciju o energetici.

Usto, Hrvatska ima još osam godina da smanji potrošnju energije i emisiju ugljikova dioksida. Strani investitori tu vide šansu za ulaganja, no zamjeraju joj sporu birokraciju i kompliciran pravni sustav.

U Splitu ruše mit o birokratskim zaprekama. Jamče dobivanje građevinske dozvole u roku od 45 dana.

Županija od ulagača traži da stupove za vjetroparkove proizvode u našim brodogradilištima. Sve kako bi zaposlili ljude u Dalmaciji koja je s 46 tisuća nezaposlenih - apsolutni hrvatski rekorder.