Tajna veza Rijeke i "Titanica"

Titanic je bio spektakularan brod, Carpathia nije. No, oba su prije stotinu godina bila predodređena za ulazak u povijest. Rijeku i slavni parobrod Titanic, koji je potonuo sredinom travnja 1912. godine, izravno povezuje Carpathia, pa će se posebnim programom obilježiti stota godišnjica potonuća tada najluksuznijega prekooceanskog putničkog broda.

Preživjele brodolomce spasila je posada Carpathije, broda koji koja je plovio na liniji New York - Rijeka, a većim dijelom su je činili ljudi iz Rijeke i Primorja. Tako se u Rijeci nalazi i jedini u Europi sačuvan prsluk za spašavanje s Titanica. Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja darovao ga je Riječanin Josip Car, koji je na Carpathiji radio kao konobar. Nakon što je godinama ležao zaboravljen u muzejskom depou, otkriven je prije desetak godina.

Program Carpathia 1912. uz podršku riječkog Muzeja informatike Peek&Poke započeo je sklapanjem modela Titanica. Zanimljivi sadržaji, projekcije i predavanja - među kojima i ono Slobodana Novakovića, jednog od najboljih poznavatelja tragedije Titanica u Hrvatskoj - potrajat će do 14. travnja, kad se na brodu Arca Fiumana pripremaju dvije završne zabave: elitna na gornjoj i sirotinjska na donjoj palubi.

Izložba o Titanicu i Carpathiji

Priču o hrvatskim pomorcima i putnicima na Titanicu i Carpathiji te novi pogled na sudbonosni susret dvaju parobroda na sjevernom Atlantiku 15. travnja 1912. godine donosi izložba Titanic-Carpathia, autora Nikše Mendeša. Izložba se u petak 13. travnja otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. 

Osim jednog od tek pet u svijetu sačuvanih spasilačkih prsluka s Titanica, posjetitelji će moći vidjeti i niz drugih predmeta: dvije brončane medalje za hrabrost dodijeljene članovima posade Carpathije, popis tada austrougarskih državljana koji su kupili voznu kartu za Titanic, brodski jelovnik, dijelove posuđa, razglednice poslane s Titanica i Carpathije

U obilježavanje 100. godišnjice potonuća Titanica uključio se i riječki Pomorski fakultet izložbom  Strukturna analiza potonuća Titanica, tehnološkom usporedbom Titanica i današnjih putničkih brodova.

Opširnije o programu Peek&Pokea te izložbi Titanic-Carpathia u prilozima Saše Vuksana i Larisse Smokvine: