Francuski ZAIC dobio Pleso

U Banskim dvorima potpisan je Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i Zagreb Airport International Company (ZAIC). Ugovor su potpisali zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić i glavni izvršni direktor ZAIC-a Cristophe Petit.

Na potpisivanju je bio i premijer Zoran Milanović koji je istaknuo da Zagrebački aerodrom postaje europski. Ostvaruje se jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, poručio je premijer.

Vlada je potkraj veljače odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company (ZAIC). Riječ je o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom.

ZAIC u roku od tri godine treba izgraditi terminal za kapacitet od pet milijuna putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 milijuna eura, a najveći dio radova povjerit će se hrvatskim tvrtkama Viaduktu i Zagorje Tehnobetonu.

Ukupni iznos koncesijskih naknada u 30-godišnjem razdoblju iznosi 1,94 milijarde eura, odnosno svedeno na neto sadašnju vrijednost 534 milijuna eura.