"Bila je neshvaćena, neprihvaćena"

Prije 90 godina na Zlarinu je rođena najveća hrvatska pjesnikinja Vesna Parun.

Uz rođendan, mnogi su se prisjetili osebujne autorice i njezinih nezaboravnih stihova kojima su oplemenjeni hrvatska književnost i jezik. 

U Zagrebačkom kazalištu lutaka, predstavljena je knjiga Posljednja volja Vesne Parun. Autor je publicist i Večernjakov novinar Denis Derk, koji u knjizi opisuje posljednjih dvadeset godina života velike pjesnikinje.

U godinu i pol nakon smrti, to je prva knjiga koja se bavi njezinom sudbinom, njezinim pjesničkim poslanjem. Skica je za njezinu biografiju ili monografiju o toj jedinstvenoj osobi i pjesnikinji.

Često razmišljam, kao da smo živjeli kao Don Quiotte i Sancho Pansa. Bila je neshvaćena, neprihvaćena jer je naravno svakome rekla ono što je mislila, riječi su Branka Pejnovića, pjesnika i Vesninom prijatelja.

Pjesnikinjina pokretna ostavština otpremljena je u ožujku ove (2012) godine iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. A još prije toga (1996.−2000.) Hrvatski državni arhiv otkupio je gradivo iz njezine ostavštine koje je ispunilo gotovo pedeset arhivskih kutija. No tu građu moći će koristiti samo znanstvenici, i to prema dosta restriktivnim zakonskim odredbama.

Tako će mnogi čitetelji biti sretni jer neće morati čekati otvaranje arhiva da bi saznali neke detalje iz njena života. 

Više u videoprilogu.