Santorum otvorio Romneyu put

Bivši američki senator Rick Santorum priopćio je da obustavlja svoju republikansku predsjedničku kampanju nakon vikenda molitvi i razmišljanja, čime je praktično predao predsjedničku nominaciju u ruke Mittu Romneyu, vodećem republikanskom kandidatu.

Santorum, bivši senator iz Pennsylvanije, objavio je povlačenje nakon uskrsnog vikenda u kojem je hospitalizirana njegova trogodišnja kći Isabella, rođena s teškim kromosomskim poremećajem koji se naziva Edwardsov sindrom - trisomija 18, izvijestio je CNN.

Dame i gospodo, mi smo donijeli odluku da uđemo u ovu utrku za našim kuhinjskim stolom, protiv svih izgleda, rekao je Santorum, okružen suprugom Karen i četvero starije djece. Tijekom vikenda donijeli smo odluku da je za nas predsjednička utrka gotova i ja od danas suspendiram svoju kampanju, ali borbu nismo završili, dodao je.

Takav rasplet predsjedničke utrke znači da je Romney sada sigurni kandidat republikanaca, koji će se na izborima u studenome suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami, jer je Santorum bio njegov glavni konkurent.

Iako Romneyu nedostaje još nekoliko stotina delegata da osvoji predsjedničku nominaciju, Santorumov odlazak iz utrke ostavlja mu otvoren put.