Razbijen tabu sadržaja ženske torbice

Zgužvani recepti, duhan u vrećici i ženske cipele dio su izložaka obuhvaćenih velikom retrospektivom radova njemačkog vizualnog umjetnika Hansa-Petera Feldmanna koja se otvara danas u galeriji Serpentine u Londonu. To je prva samostalna londonska izložba toga umjetnika, poznatog po šaljivom pristupu umjetnosti i korištenju prikupljenih predmeta za stvaranje novih umjetničkih djela.

Šest ženskih torbica i njihov sadržaj njegovi su najrecentniji radovi a njihove su vlasnice umjetnikove znanice predstavljene imenom, dobi i gradom.

Nisam nasumce prilazio nepoznatim ženama - zvale bi policiju, kazao je Feldmann za britanski Guardian. Svaki njihov eventualni otpor koji su isprva imale prema ideji da bez prethodne pripreme i prilike za brzinsko pospremanje na licu mjesta izlože sadržaj svoje torbice oku promatrača brzo je prevladan s ponuđenih 500 eura naknade, napominje umjetnik.

Rezultat, predstavljen u šest staklenih vitrina, šaroliki je mozaik tableta protiv bolova, mobilnih telefona, adresara, vizitki, zgužvanih recepata, higijenskih potrepština, šminke te raznih drugih predmeta, dok su važni osobni predmeti poput kreditnih kartica ili putovnica vraćeni vlasnicama a eventualni papirnati novac zamijenjen fotokopijama.

Feldmann (1941.), koji je svjetski poznat postao u ranim 70-tim godinama prošloga stoljeća svojim serijama enciklopedijskih fotografija, već gotovo 50 godina stvara umjetnost iz običnih predmeta koje prikuplja ili fotografira.