Linić kreće po 1,3 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i njegovi suradnici kreću na europsko-američku turneju na kojoj će potencijalnim investitorima predstaviti novo izdanje hrvatskih obveznica. Konačni će se iznos odrediti prema situaciji na tržištu, ocijenit ćemo u kojoj visini, ali nama je dovoljno 1,3 milijarde dolara ili oko milijardu eura inozaduženja, izjavio je Linić za Banku.

Obveznice bi, kako se najavljuje, bile na rok od pet godina, a analitičari, s obzirom na trenutno stanje na tržištu duga na kojem su posljednjih dana prinosi blago porasli, procjenjuju da bi se novo dolarsko zaduženje na pet godina moglo realizirati uz cijenu između 6 i 6,8 posto. Aranžeri novog izdanja hrvatskih obveznica su Deutsche Bank, JP Morgan i Citigroup. 

Prethodno izdanje, koje je u srpnju prošle godine realizirala Linićeva prethodnica Martina Dalić, bila je desetogodišnja euroobveznica u iznosu od 600 milijuna eura, koja je investitorima donijela prinos od 6,88 posto. Linić će sa suradnicima sudjelovati na proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu od 20. do 22. travnja.