"Galeb" ide u koncesiju

Najkasnije do rujna bit će objavljen natječaj za davanje u koncesiju kultnog Titova broda Galeb. Brod je na dražbi prije tri godine za 150.000 dolara prodan Gradu Rijeci. Napokon je gotov i konzervatorski elaborat jer je Vlada Galeba prije šest godina proglasila kulturnim dobrom.

Izgrađen je za prijevoz banana, zatim je polagao nacističke mine, a na kraju su ga zvali "Brod mira". Još nepotopljena metafora Titova doba - Galeb, sada može biti nešto četvrto.  

Budući vlasnik brod treba urediti i osposobiti za plovidbu kao luksuznu jahtu i mora postupiti prema konzervatorskom eleaboratu kako bi dio broda koji ima memorijalnu vrijednost ostao nepromijenjen ili obnovljen sukladno zahtjevima konzervatora, rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Zahtjev Grada je da neko vrijeme brod provodi vezan u Riječkoj luci, kao mjesto kulturnih i drugih događaja. Što se ideološkog konteksta broda tiče, nema velikih prijepora između vladajućih u gradu i oporbe.

Održavanje Galeba u protekle dvije i pol godine stajalo je, procjenjuje oporba, milijun eura. U Gradu kažu - manje od tri milijuna kuna. Ne pronađe li se koncesionar, o nacionalnom kulturnom dobru morat će se skrbiti Grad Rijeka.