Balkanska ekspedicija počinje u Zagrebu

U sklopu paneuropskog projekta Corners večeras u Zagrebu počinje Balkanska ekspedicija s trideset umjetnika i istraživača iz sedam europskih zemalja koji će do 29. travnja tražiti priče i inspiraciju za svoj rad.

Sudionici te ekspedicije, koja se bavi legendama i stereotipima na teritoriju ispresijecanom nekad nevidljivim, a nekad naglašenim granicama, obići će Zagreb, Jasenovac, Užice, Sirogojno, Prizren, albanski grad Shkoder, Cetinje, Dubrovnik, Mostar, Rijeku i druga mjesta tog dijela Europe.

Ta umjetničko-istraživačka ekspedicija okupit će umjetnike iz Slovenije, Srbije, Švedske, Poljske, Sjeverne Irske i Velike Britanije, a iz Hrvatske sudjeluju multimedijalni umjetnik Davor Sanvinčenti, dramaturginja Ivana Ivković, konceptualni umjetnik Siniša Labrović, istraživačica izvedbenih umjetnosti Una Bauer i multimedijalni umjetnik Željko Zorica.

Svako mjesto na putu svojevrsna je stanica na kojoj će predstaviti svoje radove, izvesti akcije, sudjelovati u raspravama i okruglim stolovima te razmjenjivati priče s domaćinima.

Grupne umjetničke intervencije u javnom prostoru održat će se u Užicu (18. travnja), Cetinju (23. travnja) i Mostaru (27. travnja). Tamo će na stajalištima autobusa i vlakova te trgovima kao mjestima susreta i presijecanja putova, čekanja i iščekivanja sudionici privremeno unijeti novu dimenziju, komunicirajući međusobno, s okupljenom publikom i slučajnim prolaznicima. Održat će se i niz susreta s lokalnim aktivistima, umjetnicima, angažiranim građanima, organizacijama i institucijama.

Balkanska ekspedicija zamišljena je kao proces istraživanja i razvoja te priprema za iduću fazu projekta Corners, kada će se razviti, koproducirati i distribuirati niz novih umjetničkih radova nadahnutih pričama s 'uglova' Europe, prenosi Hina.