Počelo suđenje za najveću aferu

Ivo Sanader, Ratko Maček i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan izjavili su da se ne osjećaju krivima, dok su Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak te pravna zastupnica Fimi medije priznali krivnju.

Svi su oni optuženici u  slučaju Fimi media. Suđenje, koje se naziva i suđenjem stoljeća, jer se prvi put sudi jednoj političkoj stranci, počelo je danas na Županijskom sudu u Zagrebu. Današnje ročište je završeno, a sutra svjedoče oni koji su priznali krivnju.

U uvodnim riječima odvjetnik HDZ-a Davorin Budin ustvrdio je kako će dokazati da je formiranje crne blagajne nastalo izvan stranačke strukture i da predsjedništvo za nju nije znalo. Ivo Sanader za sve što je činio nije imao odobrenje stranke, rekao je Budin. Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijskih postaja, kupnje premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju.

Prema Budinovim riječima, Sanader se u prikupljanju novca preko Fimi medije nije služio isključivo autoritetom predsjednika stranke nego i prvog čovjeka vlade jer predsjednik HDZ-a nema mogućnost pozvati direktore javnih poduzeća i savjetovati im s kime da sklapaju poslove.

Na početku ročišta pročitan je sažetak jedne od najvećih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa s više od 550 stranica. Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi.

Tvrdi se da su skupinu na početku činili Barišić, Maček i Pavošević te da im se 2004. na Barišićev prijedlog pridružila Nevenka Jurak, koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke Fimi media angažirala Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića. Oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Sanader je, prema optužnici, osobno i preko Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave robe i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s Fimi medijom.

USKOK tvrdi da su Sanader, Barišić i Maček pritom istupali ispred HDZ-a koristeći činjenicu da je riječ o vladajućoj stranci. Sanader se s Nevenkom Jurak navodno dogovorio da će ona dio novca izvučenog preko njezine tvrtke davati Barišiću, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, prema Sanaderovu nalogu, obavljala plaćanja u korist HDZ-a.

Novac izvučen iz državnih institucija i tvrtki HDZ-ova blagajnica Pavošević nije iskazala u stranačkim poslovnim knjigama, već je mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka plaćala stranačke troškove u korist više osoba i tvrtki.

Takve naloge je dobivala osobno od Sanadera ili preko Mačeka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka "znatna plaćanja" iz HDZ-ova "crnog fonda" obavljali Barišić i Maček.

U uvodnom govoru tužiteljica Mostečak je kazala da će tijekom postupka svim optuženicima dokazati inkriminacije. Posebno je spomenula sastanak održan u sjedištu vlade 4. travnja 2007. na koji su pozvani čelnici javnih tvrtki koje su trebale poslovati preko Fimi medije. Jedan od ciljeva tog sastanka bio je afirmirati Barišića i Mečaka kao ljude od Sanaderova povjerenja koji su dalje trebali poslovati s javnim tvrtkama, kazala je tužiteljica.

Sanaderov i Mačekov branitelj izjavili su da će uvodne govore iznijeti tek nakon što tužiteljstvo izvede dokaze. Branitelji Barišića i Pavošević održali su kratke govore, nakon čega je sutkinja odredila stanku.

Snimku početka suđenja pogledajte u videoprilogu na dnu stranice.


Najveće suđenje u novijoj povijesti

Sanader: Namještaju mi kriminalci