Breivikove suze u sudnici

Norveški krajnji desničar Anders Behring Breivik, koji je prošle godine ubio 77 ljudi na otoku Utoyi i u Oslu, izjasnio se na sudu u norveškom glavnom gradu da se ne osjeća krivim. Priznajem svoje djelo, ali ne priznajem krivnju. Djelovao sam u samoobrani, rekao je na zahtjev suca da se očituje o optužnici. Prije njegova očitovanja, tužiteljica Inga Bejer Engh je sat vremena čitala optužnicu za terorizam i pročitala imena svih 77 ubijenih. Breivik pritom nije pokazivao nikakve emocije.

Breivik je nešto iza devet sati doveden iz zatvora i uveden u sudnicu. Bio je nasmiješen, praćen dobro naoružanim čuvarima. Kad su mu skinute lisičine podignuo je desnicu sa stisnutom šakom. To je, po njegovu manifestu, desničarski pozdrav koji predstavlja snagu i izazov u borbi s marksističkim tiranima u Europi.

Kad su u sudnicu ušli suci nije ustao. Ja ne priznajem norveške sudove. Dobili ste svoj mandat od političkih stranaka koje podupiru multikulturalizam, rekao je sudu. Ne priznajem vlast suda. Dok je tužiteljstvo prikazivalo dijelove njegova videouratka Vitezovi templari 2083 -  počeo je plakati. Tijekom istrage već je ustvrdio da je spašavao Norvešku od najezde multikulturalnih snaga te spriječio etničko čišćenje Norvežana

Novinari, obitelji žrtava i ostala javnost počela je dolaziti pred zgradu okružnog suda u Oslu više od dva sata prije početka suđenja. Tijekom suđenja, koje bi trebalo trajati deset tjedana, tužitelji planiraju detaljno prikazati kako je jedan čovjek planirao i izveo masovan pokolj, javlja Hina.

Ako sud proglasi Breivika psihički bolesnim on će umjesto u zatvoru završiti u psihijatrijskoj klinici, a ako bude proglašen mentalno stabilnim mogao bi dobiti 21 godinu zatvora, ali uz opciju da se kazna može produljiti do kraja njegova života.