"Pritužbe" - novi krimić Iana Rankina

U izdanju Profil Internationala nedavno je tiskan još jedan vrsni kriminalistički roman - "Pritužbe" višestruko nagrađivanog Iana Rankina.

Pritužbe nitko ne voli – tamo rade policajci koji istražuju druge policajce. Odjel za pritužbe i vladanje, kako im je puni naziv, a kolokvijalno ih znaju kao "Snage mraka" ili naprosto "Pritužbe". To je odjel u kojem radi Malcolm Fox. Upravo je obavio uspješan posao, ali mu mira ne daju privatni problemi. Otac mu živi u domu i polako kopni, sestra se ne da iz veze u kojoj je zlostavljana – a Fox tu ne može ništa.

No usred jake edinburške zime, nevoljko prihvaća novi zadatak. Bavit će se policajcem po imenu Jamie Breck, koji se našao s one strane zakona. Problem je samo što se to ne da dokazati. Kad Fox preuzme slučaj, počinje shvaćati kako je Breck složeniji lik nego što se misli. Ta bi ga spoznaja mogla skupo stajati, posebno kad se dogodi okrutno ubojstvo, čija je žrtva Foxu mnogo, mnogo bliža nego što bi on to htio.

Ian Rankin rođen je 1960. godine. Završio je studij književnosti u Edinburghu. Dobitnik je velikog broja književnih nagrada od kojih i najprestižniju svjetsku nagradu za najbolji krimić godine – Gold Dagger – za roman Black & Blue. Godine 2007. dobio je nagradu Worldbooks Crime Thriller of the Year. Dobitnik je francuske nagrade – Grand Prix du Roman Noir te danske – Palle Rosenkrantz. Dobitnik je i nekoliko počasnih diploma britanskih sveučilišta te počasne viteške titule za doprinos književnosti – Order of the British Empire.

Romani Iana Rankina prevedeni su na više od 20 jezika, a u Velikoj Britaniji ne silaze s ljestvica najprodavanijih naslova.