Vrsni prikaz antijunaka našeg doba

U izdanju Meandarmedije nedavno je objavljen roman suvremenog španjolskog pisca i redatelja Davida Truebe "Četiri prijatelja".

U djelu se iza razuzdanoga putovanja četvorice prijatelja u kasnim dvadesetima krije ljubavna priča. Glavni lik Solo, u pokušaju da pobjegne od uspomene na svoju veliku ljubav, kreće ususret ljetnim pustolovinama s najboljim prijateljima. No uspomene ga, međutim, sustižu… Veličanje slobode, mladosti i vječne adolescencije na kraju ih podsjeti da svemu dođe kraj, da nakon smijeha dolaze frustracije.

Roman "Četiri prijatelja" upravo je to, gorko-slatka priča o završetku jedne životne epohe, jednoga doba. Trueba se služi kontrastom koji ide od komedije do romantike te potvrđuje i zadovoljava velika očekivanja nakon prvog romana "Otvoreno cijelu noć". Roman "Četiri prijatelja" u Španjolskoj je doživio 21 izdanje i dobio izvrsne kritike kako u zemlji tako i u inozemstvu, a preveden je na njemački, francuski, grčki, nizozemski, talijanski, portugalski i češki jezik.

Navodimo samo neke ocjene iz svjetskih medija:
- Orgija smijeha! (Der Spiegel)
- Zabavan roman, prepun smisla za humor, dobro izgrađen i napisan svježim i živahnim stilom… Korak naprijed u spisateljskoj karijeri čvrstih temelja.  (Á. Basanta, La Razón)-  - Strašno zabavan, dirljiv i romantičan roman. Humor i suptilna elegancija u potrazi za izgubljenim rajem. (Luis Alegre, El Heraldo de Aragón)
- Jedan od najboljih prikaza antijunaka našeg doba. (Víctor Andresco, ABC)

Djelo je prevela Jana Milić.

David Trueba rođen je 1969. u Madridu. Njegov izniman spisateljski talent očituje se u romanima, člancima i scenarijima. Poznat je i po svojem redateljskom radu. Zapaženi su njegovi filmovi La buena vida (1996), Obra maestra (2001), Soldados de Salamina (Vojnici iz Salamine, 2002), Bienvenido a casa (2006) i La silla de Fernando (2007), ostvareni u suradnji s Luisom Alegreom. Posljednji film Madrid u službenoj je konkurenciji Sundance film festivala.

Prvim romanom "Otvoreno cijelu noć" postigao je uspjeh kod publike i kritike, a preveden je na mnoge europske jezike. Drugim romanom "Četiri prijatelja", kojem popularnost i dalje ne prolazi, potvrdio je status uspješnoga pisca. Njegov posljednji roman "Saber perder" (2008) čitatelji su iznimno dobro prihvatili. Dobio je nagradu kritike Premio Nacional de la Crítica 2008. godine, a našao se i u finalu za nagrade Dulce Chacón 2009 te Prix Médicis Étranger 2010.