Promocija hrvatskih promatrača

Na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu njegov predsjednik Martin Schulz predstavio je 12 hrvatskih promatrača, koji će do ulaska Hrvatske u EU moći sudjelovati u radu Parlamenta, ali neće moći glasovati.

Drage kolegice i kolege, jako mi je drago što možemo pozdraviti 12 hrvatskih promatrača koji su prvi put zauzeti svoja mjesta na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, rekao je Schulz.

Europski zastupnici hrvatske kolege su pozdravili burnim pljeskom.

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu su Ingrid Antičević-Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS) te Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frane Matušić (HDZ), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB).

Oni će djelovati u zastupničkim klubovima kojima njihove stranke pripadaju. Petero zastupnika SDP-a te Milorad Pupovac iz SDSS-a bit će u zastupničkom klubu socijalista i demokrata (SD). Tri HDZ-ova zastupnika bit će u zastupničkoj skupini Europske pučke stranke (EPP), HNS-ovac Jozo Radoš bit će u skupini europskih liberala (ALDE), dok će Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB) djelovati kao nezavisni zastupnici.

Grubišić je, kao što zna doći i na sjednicu Sabora, i u Strasbourg došao u slavonskoj nošnji. Mi se naše nošnje i naše Slavonije nikada nećemo i nigdje zastidjeti. Niti ovdje u Strasbourgu,a ako treba i u UN-u i Bruxellesu.Što se tiče onoga što bismo mogli napraviti to je lobiranje za hrvatske interese, za mogućnost ostvarenja projekata koji bi mogli u Hrvatskoj donijeti dovoljno ulaganja i novca kako bi se zaposlili naši ljudi u Hrvatskoj, rekao je.

Dobrodošlicu u EP-u, kao i Grubišića u nošnji donosimo u videoprilogu.


Punopravni od 1. srpnja 2013.

Punopravnim članovima Europskog parlamenta hrvatski će predstavnici postati tek nakon što svih 27 članica ratificira Pristupni ugovor. Taj bi posao trebao biti dovršen do 1. srpnja 2013.

Do tada će, kao promatrači u Europskom parlamentu, primati samo saborsku plaću. Iz blagajne Europske unije za svaki radni dan proveden u Bruxellesu ili Strasbourgu bit će im isplaćivana dodatna dnevnica od 304 eura, a bit će im vraćeni i putni troškovi.

Hrvatska nakon ulaska u EU-u treba organizirati posebne izbore za Europski parlament na kojima će biti izabrano 12 zastupnika koji će biti punopravni članovi Europskog parlamenta.