Ne mijenja se kalendar blagdana

Predsjednik Sabora Boris Šprem izjavio je u emisiji Hrvatskog radija S Markova trga kako se ove godine kalendar državnih blagdana neće mijenjati i smanjivati.

Zakon o blagdanima i neradnim danima je star 20 godina i u njemu ima dosta organiziranog nereda, pogotovo u nekim datumima, ustvrdio je Šprem. Rekao je da puno ljudi ne razlikuje praznike 25. lipnja (Dan neovisnosti) i 8. listopada (Dan državnosti). 

Šprem je najavio kako od srijede, kada počinje nova saborska sjednica, slijedi nastavak zakonodavnih aktivnosti. Potvrdio je da će odmah nakon aktualnog prijepodneva na dnevnom redu biti potvrđivanje novog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića.

Potvrdio je i da će Predsjedništvo Sabora zauzeti stajalište o pokroviteljstvu Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. Kako se predsjedništvo sastoji od tri člana SDP-a, jednog iz HNS-a, dva iz HDZ-a, a ja sam na čelu tog predsjedništva, bit ću konzekventan kao do sada i neću se izjašnjavati tako dugo dok Predsjedništvo sutra ne zauzme stav, poručio je Šprem. Napomenuo je ipak da će svoj prijedlog iznijeti prvi.