Breivik: 'To bih opet učinio'

Izveo sam najsloženiji i najspektakularniji politički napad u Europi nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Anders Behring Breivik pred sudskim vijećem, čitajući svoju pripremljenu izjavu. Norvežanima prijeti da u budućnosti postanu manjina u vlastitoj prijestolnici, u vlastitoj zemlji, nastavio je Breivik i poručio da bi to ponovno učinio.

Izjasnio se da nije kriv, rekavši da je aktiviranjem autobombe kod sjedišta vlade u Oslo, pri čemu je poginulo osam ljudi, i krvoprolićem u ljetnom kampu Laburističke stranke, gdje je ubio 69 ljudi, samo branio svoju domovinu.
Suđenje je započelo zahtjevom za izuzećem jednog od pet sudaca, koji je priznao da je tražio smrtnu kaznu za Breivika. Tužitelj, obrana i odvjetnici obitelji žrtava zatražili su izuzeće suca porotnika Thomasa Indreboea koji je priznao da je nakon napada 22. srpnja 2011. zatražio smrtnu kaznu za Breivika.

Sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen, koja predsjeda sudskim vijećem, zatražila je polusatnu stanku suđenja kako bi razmotrila kompetentnost jednog od svojih četvero kolega koji je nakon napada na jednoj internetskoj stranici napisao Smrtna kazna je je jedino pravedno rješenje u toj stvari. Budući da je sud imao 'suca u rezervi', ročište se nastavilo.

Sud je odlučio da se Breivikovo svjedočenje ne prenosi, iako je televizijska kuća NRK uživo prenosila sudski postupak, kako se ne bi nanijela dodatna patnja obiteljima ubijenih. Ulazeći jutros u sudnicu, Breivik je ponovio jučerašnji obred: nasmijao se, pozdravio ispruženom desnicom i sjeo na optuženičku kupu. Njegova gesta, tvrdi Breivik, predstavlja snagu, čast i prkos marksističkim tiranima u Europi. Breivikov odvjetnički tim već je upozorio Norvežane da će njihov klijent iznijeti veoma uznemirujući iskaz.

Suđenje bi trebalo trajati 10 tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim, dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim.