'Srebro je novo zlato'

Ulaganje u plemenite kovine u vremenima krize papirnatog novca za investitore je vjerojatno najbolja mogućnost za spašavanje imovine, rečeno je na Zagreb Elementum 2012., prvoj hrvatskoj konferenciji o ulaganju u plemenite kovine, javlja Hina.

U idućim godinama, od 2012. do 2016., uslijed pritiska tereta prezaduženosti europskih gospodarstava, posljednji izlaz moglo bi biti tiskanje novca, a bez prethodnog inflacijskog zamaha, monetarna će reforma biti teško provediva.
U takvim okolnostima, ulagačima su zlato i srebro najbolje osiguranje za zaštitu od inflacije i posljedica moguće monetarne reforme, tvrdi gost konferencije, njemački financijski stručnjak Thorsten Schulte koji je predstavio svoju knjigu Spasite imovinu ulaganjem u srebro.

Godišnja potražnja za zlatom u većini se slučajeva temelji na nakitu i investicijama, a samo manji postotak otpada na industriju, dok se srebro često koristi u realnom gospodarstvu. U luksuzan automobil ugrađeno je više od dvije unce srebra, u svaki mobilni telefon gotovo 250 miligrama, a više od 90% solarnih ploča sadrži srebro. Srebro također nalazimo u mnogim tehnologijama budućnosti.

Plemenite kovine izrazito su stabilne i pouzdane investicije koje vrlo dugo čuvaju svoju vrijednost, što potvrđuje podatak da je jednom uncom zlata prije 200 godina bilo moguće kupiti istu količinu robe kao i danas. Osim toga, zlato i srebro su univerzalna valuta koja svugdje u svijetu ima istu vrijednost, koja se pak u svakom trenutku može pratiti na svjetskim burzama, rečeno je.