Objavljene kandidatkinje za nagradu Orange

U uži izbor za dodjelu ovogodišnje nagrade Orange, jedine godišnje britanske književne nagrade koja se dodjeljuje ženskim autorima, ušlo je šest autorica među kojima i jedna ranija dobitnica te prestižne nagrade te jedna debitantica, priopćeno je na mrežnim stranicama te nagrade.

Na popisu finalistica za nagradu koja se dodjeljuje za najbolje originalno prozno djelo na engleskom jeziku objavljeno u Velikoj Britaniji u godini koja je prethodila, ove se godine našla tako Ann Patchett, koja je nagradu Orange za književnost dobila prije deset godina za svoj roman "Bel Canto" (2002.) koji tematizira suživot terorista i talaca za vrijeme trajanja talačke krize.

Među nominiranima su još kanadska spisateljica Esi Edugyan za "Half Blood Blues", roman koji joj je donio nominaciju za Bookera, irska književnica Anne Enright za 'lirsku priču o ljubavi i izdaji' "The Forgotten Waltz", te još jedna američka autorica Madeline Miller, koja je nominirana za svoj debitantski roman "The Song of Achilles", inspiriran Homerovom "Ilijadom".

Georgina Harding je jedina britanska spisateljica uvrštena u popis, čiju je treću knjigu "Painter of Silence" čija se radnja odvija u ratnoj Rumunjskoj inspirirao gluho-nijemi umjetnik. Cynthia Ozick treća je Amerikanka uvrštena u popis, s romanom "Foreign Bodies".

Nagrada uspostavljena 1996. u znak prepoznavanja doprinosa ženskih pisaca i u čast izvrsnosti, originalnosti i pristupačnosti ženskog pisma diljem svijeta, jedna je od najprestižnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje ženskim autorima bilo koje nacionalnosti za najpristupačnije i najoriginalnije prozno djelo u godini ranije na engleskom jeziku.

Dobitnica nagrade, koja uključuje novčanu nagradu u iznosu od 30 tisuća funta i brončani kipić "Bessie" umjetnice Grizel Niven, bit će proglašena na svečanosti 30. svibnja u Royal Festival Hallu u Londonu.