Štefica Cvek i lažni optimizam u Saboru

Nakon mjesec dana stanke, Sabor je aktualnim prijepodnevom počeo 4. sjednicu. 

Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, postavljajući pitanje premijeru u saborskom aktualnom prijepodnevu, istaknuo je da pada kupovna moć građana te prosječna plaća, da 22 posto zaposlenih prima plaću do 3.100 kuna, a čak 55 posto do 5.000 kuna u neto iznosu. Zaduženost građana raste, a rastu i cijene na malo, benzina, plina, vode, struje, vrtića, komunalnih usluga, javnog prijevoza, ovrhe.

Premijer Zoran Milanović odgovorio mu je: Nisam maneken ni trgovac lažnim optimizmom, pokušavamo promijeniti stvari. Pokušavamo stvari promijeniti iz zatečenog stanja kojim se ne pravdamo, radimo svoj posao. Vlada se, dodao je, vodi poslovicom Kada nema vjetra, veslaj te pokušava veslati, odnosno činiti sve što može u ovoj teškoj situaciji iz koje nema izlaza bez gospodarskog rasta, preduvjet kojega je stabilizacija javnih financija i stabilan kreditni rejting Hrvatske. Milanović je istaknuo kako će se Vlada boriti da zaštiti temeljni socijalni model.

Nezadovoljan odgovorom Lesar je premijeru zahvalio na "obrazloženju što je neoliberalizam, dodavši kako ga potezi Vlade u zadnjih nekoliko mjeseci podsjećaju na film 'Štefica Cvek u raljama života', jer ste doista ušli u ralje stranih banaka, rejting agencija, MMF-a i krupnog kapitala.

HDZ-ov zastupnik Branko Bačić optužio je Vladu da je zaustavila tri projekta važna za Dubrovačko-neretvansku županiju - usporena je gradnja autoceste do Ploča, odustalo se od gradnje Pelješkog mosta te punog profila autoceste do Dubrovnika.  Upravo ti projekti, naglasio je, mogu pokrenuti posrnuli građevinski i brodograđevni sektor u Hrvatskoj, umjesto, kako je rekao, Vladinih najava o investicijskim projektima koji nisu u bliskoj fazi realizacije.
Milanović je odbacio njegove optužbe.

Igor Češek (HDSSB) upitao je Milanovića što njegova vlada radi na povratu imovine otete nakon Drugog svjetskog rata. Pri tome je istaknuo da bi Vlada trebala od predsjednika Ive Josipovića tražiti da vrati stan koji je, kako tvrdi, njegov otac 1945. uzeo kada je oslobađao Zagreb, a koji je pripadao jednoj zagrebačkoj židovskoj obitelji.

Đurđica Plančić (SDP) zanimala se u kojem smjeru idu novine iz Ovršnog zakona, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić je ocijenio da je ovrha težak instrument i  da tu treba oprezno postupati. Osim tehničkih problema tu postoje i drugi pa se, rekao je ministar, ovrha u ovom trenutku ne može privatizirati i ostat će u sudskoj nadležnosti te usmjeriti ka Financijskoj agenciji, jer tu naplata ide jako dobro.

O tome tko je lošije vodio zdravstvo kratko su raspravljali bivši i sadašnji ministri Darko Milinović i Rajko Ostojić. Ostojić je rekao da je Ministarstvo zdravstva u prošlom mandatu loše radilo te da je Ustavni sud utvrdio da je radilo i nezakonito.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako je mjera da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna usmjereno prema poslodavcima koji ne otpuštaju radnike te isplaćuju plaće i doprinose, a bit će, istaknuo je, pod posebnim nadzorom.

Ministar je time odbacio tumačenja zastupnika Hrvatskih laburista Zlatka Tušaka da spomenuta mjera pogoduje velikim kapitalistima te smanjuje cijenu rada.

Prije aktualnog prijepodneva zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu su 32 točke. Među novim točkama je i prijedlog za iskazivanje povjerenja novom ministru prometa, pomorstva i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću. U dnevni red uvršten je i HDZ-ov prijedlog za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta  Željku Jovanoviću.

Vlada je predložila osam zakonskih prijedloga, među kojima i izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se kani Markov trg ponovno otvoriti za mirna javna okupljanja i prosvjede, nakon sedam godina zabrane prosvjedovanja na tom prostoru. Na dnevnom redu je i nekoliko oporbenih zakona, među kojima i prijedlozi HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika pravo na tzv. povlaštenu mirovinu ukine i za predsjednika Republike.