Breivik ne želi odati svoje kontakte

Anders Behring Breivik, kojem se sudi u Norveškoj za pokolj 77 ljudi prošlog ljeta, nije htio otkriti informacije o mogućim kontaktima s drugim ekstremistima i osnivanju mreže militantnih nacionalista Vitezovi templari.

Ne želim davati nikakve informacije koje bi mogle dovesti do novih uhićenja, dodao je. U svom manifestu od 1500 stranica, objavljenom na dan napada 22. srpnja 2011., 33-godišnji desničarski ekstremist je potvrdio da je član tajne organizacije Vitezovi templari koju je osnovao 2002. u Londonu s još troje istomišljenika.

Kazao je da je 2001. godine slučajno stupio u kontakt s jednom stranom osobom i da je tada dogovoreno osnivanje Vitezova templara. Također je rekao da se u Liberiji sastao s jednim srpskim nacionalistom, ali je odbio odati njegovo ime. Norveška policija nikada nije utvrdila postojanje te mreže.

Breivik, koji je ustvrdio da postoje i druge ćelije i mogle bi u svakom trenutku izvesti napad, požalio se što je ismijavan u sudnici i pozvao je tužiteljstvo da se usredotoči na predmet suđenja, a ne na osobu

Postoje samo dva ispravna ishoda za ovaj sudski proces: oslobađanje od optužbi ili smrtna kazna, rekao je 33-godišnji desničarski ekstremist i dodao Kazna zatvora u trajanju 21 godine patetična je. Ne želim smrtnu kaznu, ali poštovat ću presudu, rekao je.

Svoje zločine Breivik opravdava obranom domovine pred useljeničkom prijetnjom i tvrdi da nije kriv za terorizam jer je to bilo potrebno, a ubijeni su izdajice koji su bile prijateljski raspoloženi prema useljenicima.