"Striženje lukobrana"

Da Molo longo ili Lukobran Luke Rijeka može biti više od popularne šetnice, dokazat će sedam riječkih umjetnika i umjetničkih obrtnika koji će se u subotu 21. travnja od 15 do 18 sati, pretvoriti u galeriju na otvorenom u projektu Striženje lukobrana.

Šest ovaca zamijenit će prirodno okruženje u okolici Rijeke novim domom na lukobranu da bi pomogle pri (re)imaginaciji lukobrana i onoga što bi on mogao biti. Osim umjetničkih instalacija, posjetitelji će, uz ovčji sir i vino, moći vidjeti striženje ovaca te sudjelovati u radionici filcanja vune.

Striženje lukobrana je javni umjetnički projekt u kojemu od vune kao sirovine, te lukobrana i njegovog konteksta, umjetnici in situ stvaraju nove kreacije. Pri tome istražuju riječku prošlost i sadašnjost, otkrivajući složenost buduće transformacije grada.

Ovce su prisutne u našem svakodnevnom životu: od proizvoda u svakodnevnoj ishrani, preko odjeće, do viceva, metafora, oglasa, priča i rituala. Premda ih često uzimamo zdravo za gotovo, baš kao i lukobran, njihova vuna kao sirovina, koju možemo usporediti sa sirovim osjećajem industrijskog ambijenta lukobrana, savršena je točka polazišta za stvaralaštvo i poticajno razmišljanje.

U projektu Striženje lukobrana koji će trajati do 21. svibnja sudjeluju Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Vesna Jakić, Matthew Mazzotta, Marina Mikolčić, Nika Rukavina, Bruno Velčić, Dražen Vitolović. Potpomognuti su suradnjom riječkog gradskog Odjela za kulturu, riječke Lučke uprave i kanadske kulturne fondacije Musagetes.

Poslušajte što je o projektu u razgovoru sa sudionicima doznala Larissa Smokvina: