Preko Neuma do juga, izazov HŽ

Jedan od mojih prvih poteza bit će sastanak s bosanskim ministrom prometa i transporta zbog dogovora o koridoru iza Neuma koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug. Izjavio je to u razgovoru za Dnevnik HTV-a novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Govoreći o cestovnim projektima kazao je kako će za dobre projekte uvijek biti novca. Poseban naglasak dat ću hrvatskim cestama u koje do sada nije dovoljno ulagano, dodao je. Najavio je izradu nove strategije prometnog razvoja RH koja je, smatra, nužna za buduće planiranje.

Kao jedan od najvećih izazova smatra Hrvatske željeznice koje, prema njegovu mišljenju, imaju potencijal i šansu. Posebno se osvrnuo na Vladine strateške projekte Luka Rijeka i Luka Ploče, čiji se razvoj automatski i logično veže na željeznicu. Kazao je kako se ne boji da će ga proglasiti zagorskim Kalmetom.

Smatram da Ministarstvo mora davati smjernice za rad, pa ću tako svim direktorima javnih poduzeća iz mojeg resora podijeliti jasne ciljeve i zadatke, o čijem će me ispunjavanju morati izvještavati svaka tri mjeseca. Tko zadovolji, ostat će, a tko ne, bit će zamijenjen, kazao je. Dodao je da će direktorima dati 65 dana za predstavljanje programa rada te da se ne misli baviti Kalmetinim kosturima iz ormara.

Saborski zastupnici iskazali su povjerenje dosadašnjem krapinsko-zagorskom županu Siniši Hajdašu Dončiću za obavljanje dužnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Novi je ministar zatim položio svečanu prisegu. Potporu novom ministru nisu dali Klub HDZ-a i HDSSB-a, dok su laburisti bili suzdržani.