Računalnim igricama uvježbao se za napade

Norveški ubojica Anders Behring Breivik rekao je da je zbog teškoća u nabavi eksploziva morao smanjiti prvotni plan o izvedbi čak triju bombaških napada i zatim šokirao otkrićem da se za pokolj 77 osoba 2011. pripremao cijelu godinu igrajući ratne računalne igrice 16 sati na dan.

Breivik je rekao kako je 2006. odlučio izvesti samoubilački napad te nije vjerovao da će 22. srpnja 2011. preživjeti bombaški napad u središtu Osla gdje je pobio osam osoba niti pokolj vatrenim oružjem na otoku Utoeya gdje je nekoliko sati poslije ubio 69 mladih ljudi.

Planirao sam eksplozije triju autobombi, nakon čega bi slijedila pucnjava, rekao je četvrtog dana suđenja u Oslu taj član krajnje desničarske skupine Vitezovi templari, piše agencija AFP.

Želio je izraditi dvije bombe, a svaka bi težila tonu. Prvu bi postavio u četvrt s vladinim zgradama, a drugu pred sjedište stranke laburista. Treću bombu od 500 kg planirao je postaviti pred njemu atraktivne ciljeve: sjedište norveškog dnevnika Aftenpostena, parlament, Gradska vijećnicu Osla i Kraljevsku palaču, ali bi prethodno, jer je rojalist, provjerio da je kraljevska obitelj odsutna.

Cilj toga 33-godišnjeg Norvežanina, koji sebe smatra vitezom križarem pred useljeničkom islamskom prijetnjom, bio je pobiti što više osoba. Morao je odustati od tako opsežnog plana u lipnju 2011. kada je vidio kako je teško izraditi bombe.

Za pokolj iz kojeg se nije nadao da će izvući živu glavu pripremao se ratnim igricama kao što je World of Warcraft koju je igrao s više od 10 milijuna korisnika.

Modern Warfare igrao je punih 17 sati na Novu godinu 2010./2011. i njome se koristio kao simulacijom za policijski odgovor kako bi uvježbao najbolje strategije za bijeg.