Šprem: Smanjit ćemo podjele u društvu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem izjavio je kako je Predsjedništvo Sabora odlukom da Hrvatski sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu htjelo da se podjele u hrvatskome društvu smanje, da se ono homogenizira obilježavanjem i davanjem pune počasti i pijeteta žrtvama Križnoga puta duž Križnoga puta. Vjeruje da će to i uspjeti.

Špremov je to osvrt na prozivke predsjednika Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Vlade Košića.

Vlast se svrstava uz komunistički režim

Hrvatska biskupska konferencija prethodno je komentirala ukidanje pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu. Sisački biskup Vlado Košić odluku Sabora nazvao je sramotnom i štetnom za budućnost Hrvatske, a Vladu optužio za ideološko svrstavanje.

Istodobno, Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara protiv je toga da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara (18. studenoga) izjednačava sa svim ostalim nacionalnim stradanjima. Taj je datum iznesen kao opcija za obilježavanje umjesto komemoracije na Bleiburgu.


MPO će odrediti budućnost naroda i hrvatske države

Hrvatski biskupi uputili su apel u kojemu pozivaju cjelokupnu hrvatsku javnost da se odgovorno i djelotvorno uključi u javnu raspravu o prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) jer se, ističu, radi o presudnim pitanjima koja će bitno odrediti budućnost naroda i hrvatske države.

Biskupi traže širu javnu raspravu i žale se da nisu dobili nacrt Zakona. Inače, stajalište je Crkve da u prvom redu treba poštovati pravo djeteta, a to podrazumijeva da ono ima i oca i majku.

Prema nacrtu, umjesto tri jajne stanice, zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, a dopušten je transfer najviše dva zametka odjednom. Preostali se zamrzavaju i čuvaju pet godina o trošku proračuna. U novom zakonu stoji da se uz pristanak mogu darovati jajne stanice, kao i zameci, parovima koji se liječe od neplodnosti, a to je za Katoličku crkvu neprihvatljivo.