Struja skuplja od 1. svibnja 22%?

Dnevnik 3 neslužbeno doznaje da HEP za kućanstva traži poskupljenje od čak 22%. Zahtjev su službeno uputili Ministarstvu gospodarstva. Isti izvor potvrdio je da su u HEP-u spremni na Vladinu intervenciju. Procjenjuju da će konačno poskupljenje ipak biti nešto niže.

Od 1. svibnja poskupljuje struja, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na susretu s poslodavcima. Koliko će biti poskupljenje, odlučit će Vlada na sjednici do kraja mjeseca, doznajemo iz HEP-a. 

Još uvijek imamo jednu od najnižih cijena struje u Europi, no nažalost to više neće tako biti nakon 1. svibnja, kazao je potpredsjednik Vlade i najavio da će inzistirati na tome da cijena struje za gospodarstvo ne poraste jer u tom slučaju ne možemo biti konkurentni.

Ako želimo imati jako jeftinu struju za stanovništvo, onda ćemo imati jako skupi proizvod, pa ti stanovnici neće imati gdje raditi i neće moći plaćati ni tu jeftinu struju, bio je slikovit Čačić.


Protiv "kvaziinvesticija" u solarnu energiju

Vlada će poticati i podržavati investicije gdje god je moguće, posebice u energetici, ali neće dozvoliti da se Hrvatsku pljačka s "kvaziinvesticijama" poput onih u solarnu energiju koja je devet puta skuplja od klasične, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

U Hrvatskoj je u zadnjih sedam godina instalirano 500 kilovatsati solarne energije, ukupne vrijednosti milijardu eura. Kroz to vrijeme gotovo nitko nije dobio dozvolu za izgradnju sunčanih elektrana, jer su na to utjecali razni lobiji, a ja neću štititi takav način poslovanja, rekao je Čačić odgovarajući poduzetniku koji se žalio na Vladinu odluku da znatno smanji naknade za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

To je preskupa energija, tako da nećemo dozvoliti izgradnju velikog solarnog polja, jer Hrvatska za to nema novaca, već će svatko tko želi dobiti dozvolu za investiranje u mnoštvo malih sustava koji su tek dva ili tri puta skuplji od standardne proizvodnje struje.

Vlada će nastaviti sve investicije koje je započela bivša vlast, osim pelješkog mosta koji je preskup, rekao je Čačić usporedivši izgradnju pelješkog mosta s poslom koji bi se sastojao od loženja peći novčanicama od sto eura.

"Projekte pripremiti za investitore"

Komentirajući sudski spor HT-a i HAKOM-a o uvjetima izgradnje i iznajmljivanja svjetlovoda i svjetlovodne infrastrukture, Čačić je upozorio na apsurdnost činjenice da se u telekomunikacije nedovoljno investira, a pritom hrvatska regulativa ne omogućuje investiranje milijardi kuna kojima bi se podigla razina telekomunikacijske tehnologije, što bi cijelo gospodarstvo učinilo konkurentnim.

Uvodimo šest posto poreza teleoperaterima da bi ih potaknuli na investiranje, s obzirom da zaista imaju ekstraprofite, a s druge strane sprečavamo ih u tome. To se ne može i neće tolerirati, ustvrdio je Čačić.

Na primjedbu iz HUP-a da se u nadzorne odbore imenuju ljudi po političkim kriterijima, dok HUP ima vrlo široku bazu kadrova koji se ne koriste, Čačić je uzvratio navođenjem primjera bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača koji je u bivšu vladu došao iz HUP-a. Popijač je kadar koji se dokazao i u HUP-u i na ministarskom mjestu, rezultati se daju izmjeriti, ironično je komentirao Čačić.

Podsjetio je da je jučer na sjednici Vlade imenovan novi nadzorni odbor Končara, a iz njega su izašli Đuro Perica i tri agronoma koji su izabrani na natječaju. Umjesto njih imenovan je čovjek koji je bio direktor Končara i sada je direktor poslovne škole Bled te drugi stručnjaci.

Provjerite nadzorne odbore Končara ili HEP-a i, ako nađete nekoga tko nema prvorazredne stručne reference, recite mi da lažem, poručio je Čačić.