Francuzi tužili Srbiju zbog slika

Troje nasljednika zbirke od više od 400 umjetničkih djela, uključujući slike Renoira, Matissea i Degasa, tužili su Srbiju tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu nezakonito drži te radove od 1949. godine.

Zbirka od 429 umjetničkih djela pripadala je istaknutom francuskom prodavaču umjetnina i kolekcionaru Ambroiseu Vollardu, koji je poginuo 1939. godine u nesreći.

Kada je u Europi izbio Drugi svjetksi rat dio njegove zbrike prebačen je Jugoslavenu Erihu Šlomoviću, no Šlomović, koji je bio Židov, kasnije je uhićen i ubijen u koncentracijskom logoru 1943. godine.

Jugoslavenska je vlada kasnije rekvirirala radove i smjestila ih u Narodni muzej.
Odvjetnici nasljednika tvrde da je muzej, koji je i međunarodno izlagao neka od djela, dobro upoznat sa spornom poviješću zbirke.

Povijest zbirke Vollard/Šlomović i pravne odluke donesene u Francuskoj desetljećima stvaraju komešanje na međunarodnoj razini i niti jedan kustos ili ravnatelj muzeja koji ima te radove ne može za njih ne znati, napisao je odvjetnik Francois Honnorat u žalbi predanoj ovoga tjedna. Odvjetnici nasljednika su rekli da su o sporu obavijestili veleposlanstvo Srbije u Parizu ali da ono nije odgovorilo.