Breivik: 'Inače sam ugodna osoba'

Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za prošlogodišnje ubojstvo 77 ljudi u Norveškoj, pred sudom u Oslu izjavio je da je on inače ugodna osoba, ali da je od 2006. morao potisnuti svoje osjećaje kako bi mogao izvesti napade. U normalnom uvjetima sam vrlo simpatičan, dodao je.

Objasnio je da je od 2006. pa sve do sada morao potiskivati svoje osjećaje, posebice prakticirajući meditaciju, i prekinuti sve društvene veze kako bi se pripremio na dva napada koja je izvršio 22. srpnja 2011.

Taj je dan aktivirao bombu nedaleko od sjedišta vlade u središtu Osla, pri čemu je poginulo devet ljudi, a zatim je izveo pokolj na ljetnom kampu laburističke stranke na otoku Utoyi, ubivši 69 uglavnom mladih ljudi. Objasnio je da je svoje neprijatelje morao dehumanizirati, inače ne bi bio uspio u svom naumu.

Breivik je potom još jednom optužio europske medije za sustavno cenzuriranje nacionalističke ideologije od kraja Drugog svjetskog rata te ocijenio da je ljetna škola na Utoyi bila kamp za indoktrinaciju radi promicanja kulturnog marksizma.

Brevik je nastavio svjedočiti o pripremama i provedbi svoga zločina, a opet je preskočio svoj desničarski pozdrav stisnutom šakom.