Počeli 22. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani počeli su danas, i to u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u Splitu. Izbornica je Gordana Ostović, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazano devet predstava.

Festival je počeo dodjelom nagrada "Marin Držić" za dramski tekst za 2011. godinu.
Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" uručene su drugonagrađenoj Ivani Sajko za dramu "Krajolik s padom" i trećenagrađenom Damiru Šodanu za dramu pod naslovom "Chick lit". Ove godine prva nagrada nije dodijeljena.

GDK Gavella iz Zagreba će u sklopu festivala izvesti predstave "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka u režiji Krešimira Dolenčića te "Prolazi sve" Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića, a Teatar &TD predstavit će autorski projekt Olivera Frljića "Mrzim istinu!" i "Šarengrad" Renate Carole Gatica i Natalije Manojlović.

Na 22. Marulićevim danima bit će prikazana i "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi zagrebačkog HNK, drama Ivora Martinića "Moj sin samo malo sporije hoda" redatelja Janusza Kice u izvedbi ZKM-a, predstava riječkog HNK Ivana pl. Zajca "Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić u režiji Ivice Buljana, predstava HNK Split "Kaćuše" autore Davora Špišića u režiji Marice Grgurinović te "Enciklopedija izgubljenog vremena" Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi HNK u Varaždinu.

Predstave konkuriraju za tradicionalne nagrade Marul koje će se dodjeljivati u devet kategorija. U sklopu dodatnog programa zagrebački i osječki studenti glume izvest će nagrađene drame s natječaja Ministarstva kulture "Marin Držić", a uz to će se održati i okrugli stol o položaju dramskog autora.

Svoje produkcije predstavit će studenti glume Akademije dramske umjetnosti iz Zagrebasa, Umjetničke akademije u Osijeku, te splitske Umjetničke akademije. Kako je najavljeno, bit će promovirana tri teatrološka izdanja: monografija Marin Carić, knjiga Mire Gavrana "Nove drame", te knjiga dr. Vlatka Perkovića "U procjepu ideologije i estetike".

Zadnjega festivalskog dana, 28. travnja nakon svečane dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana najnovija dramska predstava splitskoga HNK "Tko se boji Virginije Woolf" Edwarda Albeeja u režiji Vlatke Vorkapić.